Sofia Ljunggren


Jag började rida som 5 åring och bodde då i Örebro där jag började min bana inom hästeriet. Jag hjälpte till att sköta och rida diverse ponnys på en stor gård.


När jag var 12  flyttade familjen till Göteborg då jag fick min första foderhäst. Eftersom jag alltid varit liten i växten började jag som femtonåring att hjälpa andra hästägare som hade problem med sina ponnyer att rida och träna dem.


Min första egna häst

När jag var 18 köpte jag min första egna häst. Ett treårigt sto  welch/halvblod som jag red in själv. Vi tävlade lite hoppning och dressyr för skojs skull. Sedan har det fortsatt med diverse egna hästar och ponnyer som jag ridit in och utbildat och även haft  många träningshästar och hållit lektionsverksamhet.


Jag har ridit och tränat mycket engelsk dressyr och hoppning. Men det här med en så naturlig hästhållning och träning med bra kommunikation har alltid intresserat mig.


2005 flyttade jag till Skara då jag började studera en 2-årig högskoleutbildning inom hästföretagande med mycket praktisk utbildning.


Akademisk ridkonst

Min praktik gjorde jag hos Horse-Vision på Hällekis säteri där jag efter utbildningen fortsatte att arbeta med stalltjänst och träna och utbilda hästar.  Det var där som jag på riktigt kom in på den Akademiska ridkonsten, Natural horsemanship och trickträning, (eftersom jag alltid velat jobba med hästarna på det sättet men inte hittat rätt förut). Det passade mig perfekt!


Verksamheten har fortsatt med träningshästar och lektionsverksamhet och utbildning för mig och mina egna ponnyer hos Horse-Vision  med jämna mellanrum.


Frihetsdressyr

De senaste åren har NH träningen bytts ut till frihetsdressyr vilket innebär en ännu  högre grad av mjuk och fin kommunikation och samspel med hästen.


Stallet där jag nu har mina ponnyer och verksamheten är i natursköna Bölaholm i Götene med underbart fina ridvägar, ridbana och ridhus. Stallet är ljust och luftigt med fina hagar i en lugn och trevlig miljö för både hästar och människor.

Bingo 22 år