Moreno Söderlund

Jag föddes på Gotland som det nionde barnet i en syskonskara om totalt tio barn. Sedan barnsben har jag alltid fascinerats och intresserat mig för hästar och deras beteende. I generationer har familjen handlat med hästar och jag lärde mig rida av min far och min äldre bror Cannon. Vi hanterade hästar som aldrig varit i kontakt med människor och gjorde dem redo för att säljas vidare som ridhästar. Jag och Cannon red inte bara in hästar tillsammans, vi kastade även lasso och drömde om att bli riktiga cowboys. På senare år har jag tagit upp detta intresse och tävlar nu i roping men även andra grenar inom westernridningen så som reining och kogrenar.

 

Mitt stora intresse för skådespeleri i kombination med relationen till hästar gjorde att jag vid 15-års ålder anslöt mig till ett team av ryttare, skådespelare och stuntmän i Smålands djupaste skogar. Jag jobbade därefter i många år som stuntryttare i den rikskända Wild West Stunt Show i nöjesparken High Chaparral. Efter många säsonger bestämde jag mig för att gå vidare och arbeta mindre med skådespeleri och mer med hästar, samtidigt spånade jag på att en dag starta min egen verksamhet.

 

År 2002 introducerades jag för Anetté Sirén, ägarinna av Turban Stud i Danmark. Stuteriet huserar över 120 hästar och är ett av Skandinaviens ledande stuterier för Arab-, Quarterhästar och PRE. Mitt huvudsakliga ansvar på stuteriet var att uppfostra och rida in de unga hästarna, såväl som att sköta presentationen av saluhästarna. Däremellan sköttes betäckningar, övervakning av foderprogram, underhåll av stallen och hjälp med fölningsarbete. När möjligheten fanns tog jag med träningshästar på olika clincs för att vidareutbilda både dem och mig själv.

 

Sommaren 2004, fick jag erbjudande om att jobba med Shane Mosele, som är en duktig horsemanshipinstruktör med säte i Danmark. Jag arbetade hos Shane ett år och under det året red vi in omkring 300 hästar. Vi omskolade även hästar som kommit in fel i inridningen på ett effektivt och smidigt sätt vilket gav mig god kännedom om olika hästars problem och hur de, med rätt träning, kommer på rätt spår igen.

 

Efter detta har jag jobbat för bland andra Anders Josefsson och flera andra framgångsrika westerntränare. För att bredda min kompetens studerade jag även till hovslagare på Flyinge stuteri. Vana av boskapshantering från hästryggen hör också till mina erfarenheter.

 

Mitt yrkesval har varit enkelt och självklart och nu driver jag mitt företag Morenohorses. Kul att du hittat hit, hoppas vi ses


/ Moréno


Bingo 22 år